Goa, Indien, 7/1 – 19/1 2010 og 6/1 – 20/1 2011
Af Kurt Prentow
Min kone Jytte og jeg rejste i januar 2010 og januar 2011 til Indien med Apollo Rejser og boede begge gange på hotellet Chalston Beach Resort i Calangute i det nordlige Goa. Nedenfor kommer lidt generelle betragtninger og erfaringer, som måske kan bruges, hvis man overvejer en tur til området.
Tak til Anders og Dorte for gode tips, og tak til Johnny, Anna, Håkan og Louis samt en række indiske, britiske, svenske og finske fuglekiggere for godt samvær og udveksling af tips og erfaringer på turene.
Billederne her på siden er taget af undertegnede. I 2011 var fuglefotografen Johnny Madsen på tur med Anna i samme periode som vi var der, og vi fulgtes på nogle fugleture sammen. Johnny’s fotos fra Goa kan ses HER.
Turist i Goa
Turisterne bor og færdes især langs kysten og ca. 2-3 km ind i landet. I kystområdet er der ret ”turistet”, men inderne er altid i overtal, ikke mindst fordi mange indere fra andre delstater holder ferie i Goa. De ikke-indiske turister kommer bl.a. fra mange europæiske lande, og der er ikke nogen overvægt af særlige nationaliteter, fx er der næsten ingen tyskere og briter (dog en del fuglekiggere). Skulle man nævne de mest talrige, så er der en del fra Rusland og de øvrige tidligere sovjet-republikker samt fra Skandinavien, især Sverige og Danmark, i hvert fald i det område vi færdedes i.
Man bliver som turist ikke voldsomt ”overfaldet”, men sælgerne kan virke lidt påtrængende, og man kan næsten ikke få lov til at købe en enkelt ting, men skal ofte påduttes en hel masse, hvis man viser lidt interesse. Sælgerne er ikke fysisk påtrængende som det kan opleves i visse lande.
Inderne er generelt meget venlige og smilende, og de synes det er en stor ære at blive fotograferet, især sammen med os vestlige. Man skal selvfølgelig spørge, men de siger som oftest ja, og tak til. Vi oplevede i det hele taget inderne som meget humoristiske med en dejlig uhøjtidelig og afslappet humor. Man kan sagtens drille hinanden. Samtidig er de stolte, og hilser på én som en ligemand.
Mad og drikke
Maden er generelt fortræffelig. Vi smagte på en mængde retter, og alt smagte godt, og udvalget var så stort, at vi ikke kunne nå det hele. I tillæg er betjeningen på restauranterne ganske fortrinlig. Man kan næsten ikke nå at tænke på, hvad man ønsker, før der står en tjener og spørger hvad man vil bestille (det kunne man lære af i mange andre lande). Priserne er yderst rimelige. Et måltid for to personer med kød eller fisk samt tilbehør i form af ris, pommes frites, grøntsager og brød m.m. plus drikkevarer i form af øl og juice m.m. samt efterfølgende kaffe kan fås for hvad der svarer til en dansk hundredekroneseddel. Vin er forholdsvis dyr. Vegetarmad er meget udbredt og fås i mange spændende variationer. Vi oplevede ingen problemer med det man kalder ”Bombay belly” eller ”Cairo quickstep” og lignende.
Der findes små og store ”super-markeder”. De små er generelt billigst, og der er ingen problemer med at købe vand, sodavand, øl, frugt, kiks og lignende fornødenheder. I de få større supermarkeder er der et stort udvalg af varer. Tøj og souvenirs købes lettest ved de mange gadeboder eller på de store markeder. Der er også hæveautomater på hovedstrøgene (vi fandt 3 i Calangute). Her er kurserne bedre end på hotellet, som også veksler.
Transport
Goa er generelt nemt at færdes i. Der er dog stort set ingen fortove, og biler og motorcykler kører ret tæt på fodgængere, køer og hunde, så man skal helst ikke snuble – det kan få store konsekvenser! Der er venstrekørsel og en ret speciel trafikkultur, hvor man under kraftig dytten maser sig frem, så vi vil ikke anbefale at man lejer en bil eller motorcykel og kører selv. Vi så dog mange ”westeners”, der kørte rundt på motorcykler. De fleste, både turister og lokale, kører uden hjelm, og det er nok ikke helt ufarligt. Vi så også flere nyligt skete trafikulykker/-uheld under turen, og ifølge statistikken sker der rigtigt mange trafikulykker, så man skal være varsom. Mange sammenstød ender dog kun med knubs og skrammer, da det sjældent er muligt at køre særligt stærkt.
Vi klarede transporten til interessante steder ved hjælp af taxier. Det er rørende billigt i forhold til i Danmark, og samtidigt meget fleksibelt. Man kan selvfølgeligt også køre med bus, og det er endnu billigere, men også noget trangt og varmt. Når man har fundet en god taxi-chauffør, som er rimeligt god til engelsk og kender sit distrikt, så er man godt hjulpet. Vi havde især to gode chauffører: Krishna, som holder til ved Chalston Beach Resort, og Maresh (kalder sig også Mr. Morris), som har holdeplads ved hotellet Beira Mar et par kilometer fra Chalston. Begge meget ordholdende, rimeligt engelsk-kyndige, stabile, humoristiske m.m. og de kender ”fugle-stederne”. Vi kan anbefale dem begge. Foruden at transportere os fra sted til sted var de også behjælpelige med gode råd og oplysninger generelt. Mange fuglekiggere bruger en guide med fuglekendskab, og det giver en del fordele med hensyn til at finde fuglene. I 2010 var guiderne generelt ret optaget, men i 2011 var der færre fuglekiggere, og så kunne man sikkert let få en guide.
Vejret
Vejret var under begge ophold meget behageligt. Der var generelt varmest i 2010, mens temperaturerne i 2011 var lidt mere venlige for os nordboer. De første morgentimer kan være en smule kølige, men nok aldrig under 20 grader. Formiddagen er behagelig og velegnet til ture, mens der i middagsstunden kan være ret varmt, vel 32-36 grader. Ved 3-tiden begynder heden at tage af, og resten af eftermiddagen og om aftenen er der meget behageligt. Vi havde aldrig brug for overtøj. Det kan dog anbefales at tage langærmet trøje og lange bukser på, når man færdes i skov og fugtige områder – p.g.a. myggene. Havet – som hedder det Arabiske Hav, er nok ca. 26 grader varmt og dermed meget behageligt at bade i.
Naturområder
Vore to rejser til Goa var ikke fortrinsvis fugleture, men jeg brugte som regel et par timer om morgenen til at kigge på fugle, og om eftermiddagen tog vi ofte på en tur til naturområder og/eller andre seværdigheder, markeder o.lign.
Vi besøgte fortrinsvis de nære naturområder i det nordlige Goa mellem floderne Chapora River og Mandovi River. Desuden var vi på ture lidt ind i baglandet til Old Goa, Divar Island og Carambolim Lake samt til en krydderiplantage nær Ponda.
Calangute-området
Hotellet Chalston Beach Resort ligger umiddelbart ned til stranden i Calangute. I hotellets have bliver der vandet og dyrket buske, palmer og blomster, og omkring hotellet er en del krat og palmer samt mere eller mindre primitiv bebyggelse. Man kan se en del fuglearter i området omkring hotellet. De helt uundgåelige er Huskrage (larmer meget og stjæler mad), Sort Glente, Brahminglente, Landsvale, Rødrygget Svale, Lille Grøn Biæder, Palmesejler m.fl. Dagligt eller næsten dagligt desuden Koel, Brahminstær, Rosenstær, Langhalet Tornskade, to parakit-arter, to barbet-arter, flere arter solfugle m.fl. Desuden sås i enkelte tilfælde Dværgørn, Karminsolfugl, Hvidbrystet Rørhøne, Orangefarvet Drossel, Gulpandet Bladfugl m.m. Ved stranden lige neden for hotellet sås hver dag mange Brunhovedet Måge, forskellige terner samt en morgen en flok Knopgæs. Vi iagttog stort set ikke direkte træk langs kysten.
Arpora Wood
Denne skov er beliggende tæt ved Baga, og fra hotellet i Calangute er der ca. 1 kvarters kørsel med taxa. Jeg besøgte denne skov i alt 8 gange om morgenen, af og til i selskab med andre fuglekiggere. Her blev set en Indisk Pitta flere gange begge år, og jeg så den endelig ved mit 7. besøg, som var i 2011. Skoven er rig på mange arter skovfugle. Hver gang jeg var der, så jeg nye arter. Man skal have tålmodighed, men står man på samme sted i et kvarter eller en halv time og kigger på alt hvad der rører sig, så ser man mange arter. Det bedste tidsrum er fra solopgang og ca. 2 timer frem. Foruden en lang række skovfugle, heriblandt Indisk Pitta, så og hørte jeg flere gange aber i området. Et par af Hvidbuget Havørn har rede i området, og to unger kunne ses sammen med 1-2 af de gamle fugle på reden. Jeg mødte flere gange fuglekiggere, især britiske, i området, som dog ikke er overrendt. Indgangen er ved siden af en natklub, som hedder Club Cabana (alle taxi-chauffører ved hvor det er). Her går en sti ind i skoven.
Baga Hills
Dette sted besøgte jeg et par gange i 2010. En smal asfalteret vej går i hårnålesving op i skoven op til toppen (ja, det er altså en forholdsvis lav bakke), hvor der er en god udsigt. Stedet er godt til skovfugle, fordi man kan se dem fra vejen – det er ellers tit et problem med skovfugle, at man ikke kan komme til at se dem. Det skulle også være et godt sted at se på rovfugle, som skruer sig op i løbet af dagen, men vi så nu ikke noget særligt i den retning. Man ser især skovfugle i området, men her kan man efter min mening se langt flere arter i Arpora. Den eneste art, som jeg så i Baga Hills, som jeg ikke har set i Arpora, er Påfugl.
Baga Fields
Navnet dækker over nogle ris- og græsmarker, som ligger langs Baga-floden mellem broen over Baga-floden og et stykke ind i landet. Der er forholdsvis let adgang til området. En dag gik jeg langs stranden fra Calangute ca. 2 km mod nord og derefter langs floden op i området. Man kan også overskue en del af området fra hotellet Beira Mar. Her kan man drikke en øl og/eller spise en god middag på deres restaurant-terrasse, mens man overskuer markerne og vådområdet. Der er et fint lys sidst på eftermiddagen. Der boede begge år en del – især britiske – fuglekiggere på hotellet, så her kan man få nogle aktuelle tips.
Siolim Paddyfields
Et meget smukt område, beliggende en halv times kørsel nord for Calangute. Området består af skovomkransede rismarker. En vej på en dæmning går gennem området, og herfra er der en god oversigt over rismarkerne. Der er også flere andre udsigtspunkter. Her kan ses mange arter vadefugle samt isfugle, svaler m.m. Begge år holdt en stor samling Gabenæbsstorke til i området, i 2011 over 120, og dette år sås ved et besøg ca. 600 hvide hejrer af forskellige arter samt ca. 70 Stylteløbere. Man kan se en del af vore hjemlige vadere, især klirer, i området.
Saligao Zor
Et skov/jungle-område med en kilde tæt ved Calangute. Her skulle raste en stor ugle-art, som vi dog ikke så, men området er godt for diverse skovfugle og mange smukke sommerfugle.
Morjim Beach
Beliggende på nordsiden af udmundingen af Chapora River. Vi havde på forhånd fået at vide, at stedet burde besøges tidligt om morgenen, og helst når der var flod, men af praktiske årsager besøgte vi stedet en eftermiddag – det var i 2010, mens vi ikke var der i 2011. Vi så en hulens masse måger, men på meget lang afstand. Vi havde dog fornøjelsen af nogle forbiflyvende måger og terner, som sås godt. En anden gang må vi vist hellere besøge stedet om morgenen.
Carambolim Lake
Ligger syd for Old Goa og kan passende besøges i forbindelse med en tur dertil. En dæmning med en vej fører gennem området mellem selve søen mod nord og nogle rismarker mod syd.
Man har et glimrende overblik fra dæmningen over søen, og Sultanhøns, ænder, bladhøns, rørhøns, vadere m.m. ses virkelig godt. Hvis man vil se, hvad der gemmer sig i rismarkerne, kan man gå ud i området på én af de få og små stier mellem markerne, men man kan også se en del fra selve dæmningen, hvor der også er skygge under træerne. Der er også flere oversigtspunkter rundt om søen, blandt andet fra en fodgængerbro ved Carambolim jernbanestation (en perronbillet koster under en krone). Der er også et fugletårn øst for søen, og dér er i sagens natur bedst lys om morgenen.
Divar Island
Denne lille ø i Zuari-floden besøgte vi i 2011. Man tager en lille færge fra Old Goa. Under overfarten så vi en Fiskeørn, der fik stjålet sin fiskefangst af en Hvidbrystet Havørn. Der er en lille landsby på en bakke midt på øen, som ellers er helt flad. I øvrigt er der næsten ingen trafik på øen, og heller ikke særligt mange mennesker. Bevoksningen består af en slags græssteppe samt mangrove, krat og vandhuller. Midt på græssteppen står et stort træ – med skygge under. Herfra har man et glimrende udsyn over det omliggende landskab med rastende pibere og lærker samt jagende rovfugle. Vi så blandt andet Steppehøg og Blå Glente. Man har udsigt til Old Goa’s kirker og katedraler i baggrunden.
Sete fuglearter
Lille Lappedykker (Tachybaptus ruficollis) Little crebe
1 ex. Carambolim Lake begge år, og 1 ex. Siolim Paddyfields i 2011.
Javaskarv (Phalacrocorax niger) Little cormorant
Set ved floder og ferskvand, ofte flyvende langs Baga-floden
Indisk Skarv (Phalacrocorax fuscicollis) Indian cormorant
Set enkelte gange, bl.a. sammen med Javaskarv, hvorved størrelsesforskellen tydeligt kunne ses.
Indisk Slangehalsfugl (Anhinga melanogaster) Darter
1 ex. set ved Carambolim Lake begge år.
Fiskehejre (Ardea cinerea) Grey heron
Set enkelte gange ved vådområder.
Purpurhejre (Ardea purpurea) Purple heron
Set med enkelte eksemplarer ved Baga Fields og Marinha Dorada.
Sølvhejre (Ardea alba)Great white egret
Set enkeltvis enkelte steder ved vådområder. En del ved Siolim Paddyfields i 2011.
Rishejre (Ardeola grayii) Indian pond heron
Set overalt ved ferskvand. Er ikke ret stor.
Revhejre (Egretta gularis) Western reef heron
Enkelte set ved Baga River.
Mellemhejre (Egretta intermedia) Intermediate egret
Set langs floder og ved ferskvand. Man ser masser af hvide hejrer i alle åbne, fugtige områder. Mange er Mellemhejre, men også Silkehejre og de andre arter.
Silkehejre (Egretta garzetta) Little egret
Set langs floder og ved ferskvand. Særligt talrig ved Siolim Paddyfields i 2011.
Mangrovehejre (Butorides striatus) Striated heron
Enkelte set ved Baga River.
Asiatisk Gabenæb (Anastomus oscitans) Asian openbill
70 set ved Siolom Paddyfields. I 2010 ankom de sidst på eftermiddagen og landede i en gruppe træer. Lidt senere gled de alle ned til rismarkerne, hvor de spiste snegle. I 2011 synes de at holde til i området hele dagen. Her var der over 100 fugle.
Uldhalsstork (Ciconia episcopus) Woolynecked stork
Henholdsvis 1, 4 og 2 set i 2010 ved Baga Fields fra hotel Beira Mar ved tre besøg.
Sort Ibis (Plegadis falcinellus) Glossy Ibis
1 ex. set i rismarker ved Carambolim Lake i 2010. I 2011 sås 16 ex. samme sted.
Indisk ibis (Threskiornis melanocephalus) Black-headed ibis
En enkelt overflyvende fugl sås ved Siolim Paddyfields i 2011.
Rustand (Tadorna ferruginea) Ruddy shelduck
En lille flok på 4 sås både flyvende og rastende ved Carambolim Lake i 2010.
Knopgås (Sarkidiornis melanotos) Knop-billed duck
Ret udsædvanligt sås en flok på 13 ex. trække nord langs stranden ved Calangute i 2011.
Indisk Dværgand (Nettapus cormandelianus) Cotton pigmy goose
Enkelte set Carambolim Lake.
Lille Træand (Dendrocygna javanica) Lesser whistling duck
Stort antal i Carambolim Lake. Også mange ved krydderiplantage inde i landet, hvor der var en sø.
Fiskeørn (Pandion haliaetus) Osprey
Enkelte set ved Baga Fields, Marinha Dorada, Carambolim Lake og Divar Island.
Sort Glente (Milvus migrans) Black kite
Set overalt langs kysten, floderne og det åbne land, op til 50 over formodet losseplads.
Sortøret Glente (Milvus lineatus) Black-eared kite
En enkelt fugl set ved Baga Fields i 2010.
Brahminglente (Baliastur indus) Brahminy kite
Set overalt, dog lidt mindre talrigt end Sort Glente.
Blå Glente (Elanus caeruleus) Black-shouldered Kite
1-2 fugle set jagende på Divar Island i 2011.
Hvidbrystet Havørn (Haliaetus leucogaster) White-bellied fish-eagle
Set flere gange ved stranden, ved Baga River og Arpora Wood. En fugl jagede en Sort Glente over havet. Glenten fik travlt med at komme ind over land og undslap. En fugl slog en Huskrage ved Marinha Dorada og fløj af sted med den. Et par havde begge år rede med to store unger, let synligt i et højt udgået træ i Arpora Wood.
Rørhøg (Circus aeroginosus) Marsh harrier
En-to fugle set et par gange ved Baga Fields, ved Marinha Dorada samt 3-4 på Divar Island.
Hedehøg (Circus pygargus) Montagu’s harrier
3-4 fugle set jagende på Divar Island i 2011.
Steppehøg (Circus macrourus) Pallid harrier
2-3 fugle set jagende på Divar Island i 2011, her i blandt en meget smuk adult han.
Shikra (Accipiter badius) Shikra
Set fint både rastende og jagende ved en del lejligheder.
Hvidøjet Våge (Butastur teesa) White-eyed buzzard
En fugl set svævende over Arpora Wood, og en anden over hotellet i Calangute, begge i 2010.
Dværgørn (Aquila pennata) Booted Eagle
En fugl i lys fase sås svævende over hotellet i 2011.
Ørn sp. (Aquila sp.)
En stor, mørkebrun, rastende aquila-ørn set fra vejen nær Anjuna i 2010.
Påfugl (Pavo cristatus) Indian peafowl
Fire flotte hanner set ved Aguada Fort, og en enkelt set ved Baga Hills i 2010.
Grønbenet Rørhøne (Gallinula chloropus) Common moorhen
Enkelte set i Carambolim Lake.
Hvidbrystet Rørhøne (Amaurornis phoenicurus) Whitebreastet waterhen
1 ex. set ved Baga Fields flere gange i en rørbevoksning lige neden for hotel Beira Mar’s terrasse. Også set ved en lille sø ved Baga samt et eksemplar ved hotellet.
Indisk Sultanhøne (Porphyrio p. poliocephalus) Indian swamphen
Mindst 100 set i Carambolim Lake, mange på tæt afstand – flotte fugle. Betragtes af nogle som en selvstændig art i forhold til Sultanhøne.
Stylteløber (Himantopus himantopus) Black-winged stilt
Henholdsvis 10 og 15 set ved Siolim Paddyfields ved to besøg i 2010. Betydeligt talrigere samme sted i 2011 med mindst 70.
Indisk vibe Vanellus indicus) Red-wattled lapwing
Enkeltvis og i småflokke ved Baga Fields, Carambolim Lake, Siolim Paddyfields og enkelte andre steder.
Mongolsk Præstekrave (Charadrius mongolus) Lesser sand plover
En enkelt set ved Morjim Beach i 2010. Også en større flok ubestemte præstekraver set her.
Lille Præstekrave (Charadrius dubius) Little ringed plover
En set ved Baga Fields i 2010.
Hvidbrystet Præstekrave (Charadrius alexandrinus) Kentish plover
En set ved Marinha Dorada i 2010.
Fasanbladhøne (Hydrophasianus chirurgus) Pheasant-tailed jacana
5 set ved Carambolim Lake begge år. Flotte fugle, og én af de arter, hvor jeg foretrækker det engelske frem for det danske navn.
Bronzevinget Bladhøne (Metopidius indicus) Bronze-winged jacana
Ca. 15 ex. set ved Carambolim Lake begge år, og enkelte set andre steder begge år.
Dobbeltbekkasin (Gallinago gallinago) Common snipe
To jaget op i Baga Fields i 2010.
Sortklire (Tringa erythropus) Spotted redshank
En enkelt set ved Mandovi-floden i 2010.
Rødben (Tringa totanus) Redshank
Set og hørt ved Baga Fields og Siolim Paddyfields i 2010.
Hvidklire (Tringa nebularis) Greenshank
Nogle stykker set ved Baga Fields, Carambolim Lake og Siolim Paddyfields begge år.
Damklire (Tringa stagnatilis) Marsh sandpiper
1 set ved Baga Fields i 2010, og nogle mulige set ved Carambolim i 2011.
Tinksmed (Tringa glareola) Wood sandpiper
Set med enkelte ex. i Baga Fields og en del i Siolim Paddyfields begge år.
Svaleklire (Tringa ochropus) Green sandpiper
Enkelte set ved Siolim Paddyfields begge år.
Mudderklire (Actitis hypoleucos) Common sandpiper
Set enkeltvis på stranden, ved vandløb og ved vådområder.
Lille Braksvale (Glareola lactea) Small pratincole
To flokke set i 2010: Ca. 35 ved rismarkerne ved Carambolim Lake, og ca. 45 ved damme ved Marinha Dorada. En del flere set i 2011, både ved Marinha Dorada, Siolim Paddyfields og Carambolim Lake, i alt flere hundrede. Sågar set flyvende hen over Arpora Wood.
Brushane (Philomachus pugnax) Ruff
Set et par gange i 2011 ved Siolim Paddyfields.
Kaspisk Måge (Larus cachinnans) Yellow-legged gull
Enkelte set på tæt afstand ved Morjim Beach i 2010. Mange hundrede måger, set på lang afstand, kunne ikke artsbestemmes, men har nok hovedsageligt været kaspiske og brunhovede.
Brunhovedet måge (Larus brunnicephalus) Brown-headed gull
Set dagligt med op til over 100 over havet. Lidt større og med mere kontrastrig dragt end Hættemåge.
Hættemåge (Larus ridibundus) Black-headed gull .
Enkelte set ved Morjim Beach.
Sandterne (Sterna nilotica) Gull-billed tern
En smuk fugl fouragerede over Carambolim Lake hen over Sultanhøns, ænder og bladhøns, både i 2010 og 2011. Sidstnævnte år også set ved stranden i Calangute.
Splitterne (Sterna sandvicensis) Sandwich tern
Enkelte artsbestemte ved Morjim Beach.
Rovterne (Sterna caspia) Caspian tern
Set et par gange fouragerende langs stranden i Calangute i 2010.
Bengalterne (Sterna benghalensis) Lesser crested tern
Enkelte set ved Morjim Beach i 2010.
Klippedue (Columba livia) Rock Pigeon
Yngler på bygninger og ses i flokke ude på marker. Fuglene er ret ens gråblå, uden hvid overgump, og uden større farvevariationer som det ses andre steder.
Perlehalsdue (Streptopelia chiensis) Spotted Dove
Set mange steder i bevoksning og langs veje. Høres ofte.
Rustfarvet Spætte (Celeus brachyurus) Rufous Woodpecker
Set og hørt 3 gange i Arpora Wood i 2011.
Sortgumpet Sultanspætte (Dinopium benghalense) Black-rumped Flameback
Set ved flere lejligheder i Arpora Wood begge år. Desuden set i palme tæt ved Baga i 2010. Det var taxa-chaufføren, der fik øje på den. Set flere gange ved hotellet i 2011.
Sydindisk Skægfugl (Megalaima viridis) White-cheeked Barbet
Set og hørt omkring hotellet i Calangute samt i Arpora Wood. Den kan være svær at få øje på oppe i løvet, men den har en meget karakteristisk, højtlydende, monoton, to-tonet ”sang”.
Kobbersmed (Megalaima haemacephala) Coppersmith Barbet
Set og hørt omkring hotellet i Calangute samt i Arpora Wood. Ligesom den foregående kan den være svær at få øje på oppe i løvet, men den har en meget karakteristisk, højtlydende, monoton en-tonet ”sang”.
Indisk Ellekrage (Coracias benghalensis) Indian roller
Set dagligt ved Baga Fields og på køreture i 2010, oftest på tråde eller pæle. Kun set 1 gang i 2011, nemlig på Divar Island.
Isfugl (Alcedo atthis) Common kingfisher
Set med få eksemplarer ved de besøgte vådområder.
Blåvinget Storkenæbsisfugl (Halcyon capensis) Stork-billed kingfisher
1 ex. set ved en lille dam i nærheden af Baga i 2010. Her sås denne store art siddende på samme el-ledning som en Isfugl og en Smyrnaisfugl – tre forskellige størrelser isfugl. I 2011 set ved Marinha Dorada med 2 ex. ved flere lejligheder.
Smyrnaisfugl (Halcyon smyrnensis) White-breasted kingfisher
Ses almindeligt både i tørre og fugtige områder, bl.a. kom en fugl og drak vand – flyvende uden at lande – i hotellets pool.
Gråfisker (Ceryle rudis) Pied Kingfisher
En enkelt fugl set i 2011 ved Siolim Paddyfields.
Lille Grøn Biæder (Merops orientalis) Green bee-eater
Set dagligt omkring hotellet i Calangute og mange andre steder – en meget almindelig fugl, dog lidt mere fåtallig i 2011.
Grøn Biæder (Merops persicus) Blue-cheeked bee-eater
2 ex. set ved Morjim Beach i 2010.
Blåhalet Biæder (Merops phillipinus) Blue-tailed bee-eater
Op til 5 ex. set Baga Fields, Siolim Paddyfields og Marinha Dorada.
Koel (Eudynamys scolopacea) Asian Koel
Set og hørt ofte ved hotellet og i Arpora Wood. Meget karakteristisk stemme.
Brunrygget Sporegøg (Centropus sinensis) Greater Coucal
Set og hørt i området omkring hotellet samt i Arpora Wood.
Blommehovedet Ædelparakit (Psittacula cynaocephala) Plum-headed parakeet
Denne delikate art set i småflokke i Calangute-området.
Lille Alexanderparakit (Psittacula krameri) Rose-ringed Parakeet
Set i småflokke i Calangute og Baga.
Asiatisk Palmesejler(Cypsiurus balasiensis) Asian Palm Swift
Set med 10-20 ex. hver dag omkring hotellet i Calangute og en del andre steder. Er ikke ret stor.
Lille Sejler (Apus affinis) Little swift
Set en del gange i 2010 ved at afsøge sejlere og svaler i luftrummet. Ikke set i 2011.
Brun Fiskeugle (Ketupa zeylonensis) Brown fish owl
Et rastende eksemplar blev fundet af en indisk guide i Arpora Wood, og jeg var heldig at være i nærheden og få den forevist (2011).
Indisk Kirkeugle (Athena brama) Spotted Owlet
Et eksemplar sad pludselig en aften på trådene ved Baga Fields, mens vi sad på terrassen (2011). Fin lille ugle.
Gulpandet Bladfugl (Chloropsis aurifrons) Golden-fronted Leafbird
Denne smukke lille fugl sås i Arpora Woods og i skoven ved Baga Hills begge år. Sås fra hotellets terrasse i 2011.
Lille Sanglærke (Alauda gulgula) Oriental skylark
En del sås og hørtes på Divar Island i 2011. Dejligt at høre lærkesang i januar.
Indisk Vipstjert (Motacilla maderaspatensis) White-browed wagtail
Set i området ved hotellet i Calangute samt i flere vådområder – begge år.
Gul Vipstjert (Motacilla flava) Yellow wagtailSet ved Carambolim Lake og Siolim Paddyfields i 2010. Ikke race-bestemt (- for stor en udfordring).
Storpiber (Anthus richardi) Richard’s pipit
Enkelte set ved Baga Fields, Marinha Dorada og Divar Island.
Rispiber (Anthus rufulus) Paddyfield pipit
En enkelt set ved Baga Fields og Marinha Dorada.
Landsvale (Hirundo rustica) Barn swallow
Meget almindelig i kystområdet. Den talrigeste svale vi iagttog.
Trådhalesvale (Hirundo smithii) Wiretailed swallow
Set i få eksemplarer ved Siolim Paddyfields, Marinha Dorada og ved hotellet.
Rødrygget Svale (Hirundo daurica) Red-rumped swallow
Meget almindelig. Ses overalt.
Orangedrossel (Zoothera citrina) Orange-headed thrush
Set flere gange begge år i Arpora Wood. I 2011 set ved hotellet.
Indisk Solsort (Turdus nigropileus) Indian blackbird
Set ved flere lejligheder i Arpora Woods, blandt andet spisende hyldebær-lignende bær. Meget hjemligt, men den er slet ikke så udbredt som vores Solsort er derhjemme.
Dayal (Copsychus saularis) Oriental magpie robin
Set stort set dagligt ved hotellet og i Arpora Wood. En dejlig lille vaks fugl.
Hvidvinget Sortstjert (Saxicoloides fulicata) Indian robin
1 ex. set i Arpora Wood i 2010.
Sibirisk Bynkefugl (Saxicola torquata maura) Common stonechat
Set ved Baga Fields, og desuden ved Marinha Dorada og Divar Island. Betragtes indtil nu som en race, men mange mener, at det skal være en selvstændig art.
Sort Bynkefugl (Saxicola caprata) Pied bushchat
1-2 fugle set ved Baga Fields og Marinha Dorada begge år.
Gråhovedet Bulbul (Pycnonotus priocephalus) Grey-headed bulbul
Navnet lyder lidt kedeligt, men det er en meget smuk fugl. Set ofte i Arpora Wood.
Rødøret Bulbul (Pycnonotus jocosus) Red-whiskered bulbul
Meget almindelig omkring Calangute og i Arpora Wood. Meget larmende.
Rødgumpet Bulbul (Pycnonotus cafer) Red-vented bulbul
Set samme steder som ovennævnte, men noget mere fåtalligt.
Indisk Bulbul (Pycnonotus luteolus) White-browed bulbul
En art, der synger smukt, men ofte holder sig skjult og derfor er svær at få øje på. Hørt/set ofte i Calangute og i Arpora Wood.
Askeprinia (Prinia socialis) Ashy prinia
Set i området ved Chalston Hotel i Calangute.
Orientprinia (Prinia inornata) Plain prinia
Flere ex. set i området ved Chalston Hotel i Calangute.
Indisk Skrædderfugl (Orthotomus sutorius) Common tailorbird
Flere ex. set i Calangute-området.
Buskrørsanger (Acrocephalus dumetorum) Blyth’s reed warbler
Set og hørt ofte i 2011 ved hotellet.
Lundsanger (Phylloscopus trochiloides) Greenish warbler
Enkelte set i 2011 ved hotellet og i Arpora Wood.
Cistussanger (Cisticola juncidis) Zitting cisticola
Set og hørt med 2-3 ex i Baga Fields i 2010.
Larmdrossel (Turdoides striatus) Jungle babbler
En lille flok set i Arpora Wood i 2011.
Rustbuget Larmdrossel (Dumetia hyperythra) Tawny-bellied babbler
Enkelte set i Arpora Wood i 2011.
Brunkindet fulvetta (Alcippe poioicephala) Brown-cheeked fulvetta
Set og hørt i Arpora Wood i 2011. Synger næsten som Karmindompap.
Brun Fluesnapper (Muscicapa dauurica) Asian brown flycatcher
1 ex. set i krydderiplantage nær Ponda i 2010.
Lille Fluesnapper (Ficedula parva) Red-breasted flycatcher
1 set i Arpora Wood i 2010.
Hvidflanket Niltava (Cyornis tickelliae) Tickell’s flycatcher
1 set i Arpora Wood begge år.
Ensfarvet blomsterpikker (Dicaeum concolor) Plain flowerpecker
Enkelte set i Arpora Wood i 2011.
Indisk Solfugl (Nectarinia zeylonica) Purple-rumped sunbird
Set dagligt ved Chalston Hotel samt i Baga Hills og Arpora Wood.
Purpursolfugl (Nectarinia asiatica) Purple sunbird
Set med flere ex. i Baga Hills, Arpora Wood og ved hotellet.
Karminsolfugl (Aethopyga siparaja) Crimson sunbird
En enkelt set ved hotellet i 2011.
Brun Tornskade (Lanius cristatus) Brown shrike
En enkelt set i Arpora Wood i 2010.
Langhalet Tornskade (Lanius schach) Long-tailed shrike
Set dagligt i området ved hotel Calangute, i Baga Fields og enkelte
ndre steder – begge år.
Sorthovedet gråfugl (Coracina melanoptera) Black-headed cuckooshrike
1-2 set i Arpora Wood i 2011.
Broget Dværgtornskade (Hemipus picatus) Barwinged flycatchershrike
Et enkelt eksemplar set i Arpora Wood i 2010.
Iora (Aegithina tiphia) Common iora
Set flere gange i Arpora Wood i 2011.
Brun Svalestær (Artamus fuscus) Ashy woodswallow
Set med 2-4 ex. på el-ledninger i Baga Fields (2010) samt ved Marinha Dorada (begge år).
Gråhovedet Stær (Sturnus malabaricus) Chestnut-tailed starling
Set ved hvert besøg ved Baga Fields med op til 25 ex.
Rosenstær (Sturnus roseus) Rosy starling
Meget udbredt og talrig. Set dagligt, op til 50 ved Calangute, Baga Fields m.m. Hørt synge ved flere lejligheder.
Pagodestær (Sturnus pagodarum) Brahminy starling
Ret almindelig, men i små antal, i Calangute-området , Arpora Wood og i Baga-området.
Maina (Acridotheres tristis) Common myn
Ses overalt, ofte i småflokke.
Brun Maina (Acridotheres fuscus) Jungle myna
Ses mange steder, men ikke så almindelig som foregående.
Indisk Pirol (Oriolus kundoo) Indian golden oriole
Set i Calangute-området samt i Arpora Woods, hvor den er almindelig. Regnes om en selvstændig art i forhold til den europæiske pirol.
Orientalsk Hættepirol (Oriolus xanthornus) Black-hooded oriole
Set i få eksemplarer i Arpora Wood begge år.
Lille Minivet (Pericrocotus cinnamomeus) Small minive
Denne smukke sorte og orange lille fugl sås i Arpora Wood og Baga Hills i 2010.
Hvidstrubet Viftehale (Rhipidura albicollis) White-throated fantail
Set flere gange ved hotellet i Calangute og i Arpora Wood – begge år.
Indisk Mejse (Parus xantogenys) Black-lored tit
Set ved to besøg i Arpora Wood 2010 samt ved hotellet i 2011. Ligner en hybrid mellem Musvit og Topmejse.
Sort Drongo (Dicrurus macrocercus) Black drongo
Den almindeligste drongo, set overalt i det åbne land og i bevoksninger.
Askedrongo (Dicrurus leucophaeus) Ashy drongo
Enkelte set rundt omkring.
Hvidbuget drongo (Dicrurus caerulescens) White-bellied drongo
Set med enkelt ex. i Arpora Wood i 2011.
Asiatisk Paradismonark (Terpsiphone paradise) Asian paradise-flycatcher
Set med 2 ex. på to forskellige dage – han og hun i den rødbrune form – i Arpora Wood i 2010. En enkelt han set i 2011 samme sted. Hannen har en meget lang hale.
Træskade (Dendrocitta vagabunda) Rufous treepie
Set flere gange i Arpora Wood, Baga Hills og ved hotellet.
Huskrage (Corvus splendens) Housecrow
Set overalt langs kysten, især ved bebyggelser. Ret larmende. Stjæler mad fra terrasser og restauranter.
Stornæbbet krage (Corvus macrohynchus) Large-billed crow
Set ved Arpora Wood en gang i 2011.
Gråspurv (Passer domesticus) House sparrow
Set omkring bebyggelse langs kysten.
Bayavæver (Ploceus philippinus) Baya weaver
En flok på mindst 100 set ved Baga Fields begge år.
Trefarvet Nonne (Lonchura malacca) Black-headed munia
Set flokvis omkring Baga Fields og nær Arpora Wood samt enkelte andre stedeer.
Muskatfinke (Lonchura punctulata) Scaly-breasted munia
Nogle stykker set i blandede flokke af Bayavæver og Trefarvet Nonne ved Baga Fields i 2011.